FAQ – ofte stillede spørgsmål

Om vielsesringe

Hvordan foregår et møde ved valg af vielsesringe?

Vielsesringene skal håndlaves til jer, det er smukt og personligt. Derfor starter vi med at mødes.

For at kunne tilbyde den bedste service er møderne kun efter aftale.

Hos mig får I faglig vejledning og konkrete råd, når I vælger jeres kærlighedsringe. Vores møde kan foregå på guldsmedeværkstedet eller hjemme hos jer. Her starter vi med at finde ud af hvilke design I kan lide ud fra min bog om vielsesringe.

I designprocessen prøver I forskellige ringe for at finde frem til, hvad der klæder jeres hånd og føles rart. Dernæst taler vi om de forskellige guldfarver, overflader og placering af sten. Når vi har fundet frem til design af jeres ringe, udregner jeg en pris.

Vielsesringene er håndlavede. Derfor er leveringstiden forskellig i løbet af året. Det anbefales at I er i god tid, da bryllupssæsonen kan strække sig over mange måneder.

Når jeres vielsesringe er færdige, er I meget velkommen til at hente dem på guldsmedeværkstedet.

Betaling foregår med Dankort, kontant eller en straksoverførsel til konto. Ved bestilling af store sten og ved specielslibninger, betales forud for leverancen.

 

Bestil tid til et møde >>

Hvilke design af vielsesringe?

Alle vielsesringene er håndlavede på mit eget værksted og af høj kvalitet. I designprocessen kan I vælge imellem helt enkelte og klassiske vielsesringe eller mere personlige ringe der fortæller jeres historie. I behøver ikke at have lagt jer fast på et design forud for mødet. Jeg vejleder og inspirere jer undervejs i processen.

Her på hjemmesiden har jeg opdelt vielsesringene i 6 forskellige kategorier. I vil opleve at mange af ringene sagtens ville kunne være i mere end en kategori, så derfor kan jeg kun anbefale at kigge dem alle igennem. Stilen går fra det mere enkle, klassiske til det mere komplekse med mange detaljer. Ringene afspejler hvor forskellige ønsker mine kunder har. Ved mødet finder vi frem til jeres stil igennem de mange muligheder jeg tilbyder.

Det er en helt speciel opgave at designe og fremstille vielsesringe. Symbolværdien i ringene er meget stor og de skal derfor føles rare at have på. Da alle hænder er forskellige, er det vigtigt at vi finder den rette løsning for jer.

Ring og hør nærmere på 2987 7610.

Møderne understreger hyggelig stemning og glæden ved håndværket stråler igennem.

Hvilket metal til vielsesringe?

Vielsesringen er jeres varige minde om den dag hvor I siger ’Ja’ til hinanden. Et meget stærkt symbol på jeres kærlighed. Flere gange om dagen vil jeres blik fange ringen, som I vil bære på jeres hånd. Ringen skal føles rar at have på og have det design som I hver især synes er smukt.

Derfor er det også vigtigt at ringen kan ændres i størrelse hvis I, som de fleste, i løbet af livet enten taber jer eller tager på i kilo. For de fleste betyder det at ringstørrelsen skal ændres. Det kan sagtens lade sig gøre når ringen er i et ædelt metal, guld, platin og sølv. Men for ringe lavet i titan, stål, tungsten eller carbon kan dette ikke lade sig gøre. Ringe i disse materialer er derfor kun velegnet som pynte ringe og ikke vielsesringe.

Guldringe er traditionelt mest brugt til vielsesringe, pga. holdbarhed/hårdhed, farven og glans. Platin og sølv er blødere end guldet og får nemmere mærker. Platin har den meget specielle egenskab at det er utroligt slidstærkt og bevarer den fine hvide farve. Sølvet har en tendens til at anløbe (blive mørkt) og mat. Men fælles for alle de ædle metaller er at de kan laves både mindre og større i størrelse, og repareres.

Hvad betyder karat af guldet?

14 karat (forkortes kt) guld stemples 585 som betegner promilleindholdet af finguldet, svarende til 58,5 %. 18 karat stemples 750, svarende til 75 % finguld. Legeringsmetallerne, den resterende mængde metal, bestemmer hvilken farve guldet får.

Hos Maria Prokesch bruges finsølv, kobber, støbebronze og palladium for at få den ønskede farve guld: lyst-, gult-, rød-, rosa- eller hvidguld. Når guldet legeres (blandes) er det meget vigtigt at der bliver vejet nøjagtig op, for at karaten er korrekt og farven bliver som den ønskede.

Guldsmedene i Danmark skal garantere for at holdigheden (renheden) af guldet er korrekt ved at stemple både karat og navnstempel i smykkerne. Det er Ædelmetalkontrollen under Force Technology som registrerer og afholder kontrol af danske guldsmede og forhandlere af smykker i Danmark.

Smykkerne fra Maria Prokesch bliver stemplet RIA.

Hvilke guldfarver til smykker?

Forskellige guldfarver
Det giver en rigtig fin effekt når der er to forskellige guldfarver. Lyset reflekterer forskelligt, nogle gange ses forskellen meget tydeligt og i andet lys ses den næsten ikke. Farveforskellen ses tydeligst i matteret og rustikke overflader frem for i helt blanke smykker.

Mange af mine kunder har hver især forskellige ønsker til deres vielsesringe. Det er vigtigt at I får en ring som I synes er smuk og rar at have på. Der kan sagtens bruges forskellige guldfarver på hver ring og alligevel har samhørighed til hinanden.

Hvad betyder nikkelfrit hvidguld?
Hvidguld har samme finguldindhold som almindeligt guld. For at få den fine ’hvide’ farve bruges enten palladium eller nikkel. Jeg bruger altid hvidguld som er med palladium og som er helt uden nikkel.

Bemærk at det er tilladt at bruge nikkel i guldsmykker, det skal blot være under en fastsat grænseværdi. Tekniske prøver viser at når nikkel er blandet med guld, under en fastsat grænseværdi, afgiver det ikke nikkel. MEN mange nikkel-allergiker tåler slet ikke selv meget små mængder af nikkel og da det er en allergi som pludselig kan opstå, bruger jeg det slet IKKE i mine smykker!

I sølv er det slet ikke tilladt at blande nikkel i.

Hvilke overflader til vielsesringe?

Jeg kan tilbyde rigtig mange overflader og laver hele tiden nye udtryk. Har I specielle ønsker så sig endelig til. Overfladerne kan ligne forskellige typer bark, koral, bølger og en masse andre rustikke overflader. Jeg laver også forskellige hammerslået og fine matteret overflader.

Bemærk at de forskellige rustikke overflader med tiden bliver slidt blanke. Hvor hurtigt det går afhænger af grovheden i overfladen, men også hvilket slid ringene udsættes for. De fleste af overfladerne vil relativt nemt kunne friskes op så de igen, så de får deres rustikke udtryk tilbage.

Hvordan måles fingerstørrelsen?
I Danmark måler man finger størrelsen ved den indvendig diameter. En ring som er størrelse 52 er derfor 52 mm i diameter. Der kan være forskel på højre og venstre hånds finger. Det har også en betydning hvor bred ringen er og hvilke invendig profil der vælges. Jeg kan kun anbefale at købe vielsesringe hos guldsmeden direkte.

Ringe i titan, stål, tungsten og carbon kan ikke ændres i størrelse. Vælg derfor at få lavet jeres ringe i et ædelt metal. På mit guldsmedeværksted laver jeg kun vielsesringe som alle kan laves i mål. Vielsesringe der holder for livet.

Læs spørgsmål og svar om regler og lov om stempling af smykker. Hvad betyder stempler
Hvad betyder tillid ved køb af diamanter?
Jeg kan altid skaffe brillanter i mange forskellige farver og nuancer og bruger kun danske leverandører som selv står for den direkte import. Mine leverandører garanterer at de IKKE handler med konfliktdiamanter. Derfor bruger jeg kun danske leverandører som er specialister inden for deres felt. De er alle uddannede diamantgradere, hvilket betyder at de sørger for at have den bedste kvalitet både hvad angår slibningen, farve og renhed i diamanterne.

Syntetiske fremstillede diamanter er begyndt at komme ind i smykkebranchen. Det vil ikke være muligt at købe dem hos mig, da jeg ikke ønsker at de skal blive en del af vores fremtidige smykkesten.

Hvad er forskellen på natur farvede og behandlede diamanter?

Diamanter fås fra naturen i mange forskellige farver. Det er den kemiske sammensætning der bestemmer farven. Det er derfor i bestemte miner hvor der er større forekomster af farvede diamanter. Der findes også forskellige metoder hvor sliberierne kan ændre farven på diamanterne. De udsætter stenen for tryk eller stråler og kan derved ændre farven, så der opstår blå, grønne, pink, lilla, brunorange (cognacfarvet), sorte farver m.fl. Stenen afgiver ingen stråler bagefter behandlingen!

Prismæssigt er de behandlede diamanter som regel billigere end de naturfarvede, men ofte er de også mere intense i farven efter behandlingen. Der er derved mange muligheder for at få det helt rigtige farvespil frem som passer lige til jeres ønsker. På faktura skal der efter dansk lovgivning altid stå hvis diamanterne er behandlede.

Hvor skal stenene sidde i jeres smykker?

Valget er jeres, men jeg giver jer forslag og vejledning.

Der er forskellige metoder hvorpå stenene kan fattes (sættes fast). Hver fatte metode har hver deres udtryk i design. På vores møde vil jeg gennemgå mulighederne for jer. Vi vil også kigge på stenstørrelser og snakke om symmetri/ asymmetri.

Hvordan laves vielsesringe med kærlighedshistorie?

Vielsesringene er et smukt symbol på kærligheden. Kærligheden er den allerbedste historie 

Derfor vælger mange af mine kunder at få deres kærlighedshistorie med i deres personlige vielsesringe. Personligt og unikt. Jeg laver vielsesringe som alle er håndlavede efter mine kunders ønsker.

Alle har en historie, kærlighed er den smukkeste af alle.
Skal I giftes, og ønsker at jeres vielsesringe skal være lavet specielt til jer?

Så kontakt mig for yderligere info og bestilling tid til et uforpligtende møde. Sammen designer vi jeres personlige vielsesringe.

Hvad skal der graveres i vielsesringene?
De fleste ønsker navn og dato graveret indvendigt i deres vielsesringe. Andre en lille håndskrevet personlig tekst. Det kan også være en tekst som I skriver til hinanden, og som I først læser ved selve vielsen. Jeg giver også mulighed for at I kan få et symbol, et håndtegnet hjerte eller andre symboler som kendetegner jer og jeres kærlighed.

Gravering af ringe bestilt hos mig, er service og helt gratis.

Hvad koster det af få håndlavet personlige vielsesringe?
Der er ingen faste priser for et sæt, da jeg laver alle vielsesringe på bestilling. Det betyder at I kan få dem efter jeres ønsker, men også i forskellige prisklasser. 

Prisen afhænger af guldforbruget: fingerstørrelsen, bredden og godstykkelsen på ringene. Tillæg kan være forskellige overflader, pynt og sten. Det er meget forskellige valg mine kunder tager så derfor er priserne meget individuel.

Det er vigtigt at ringen klæder jeres hånd (bredden på ringen) og den føles rar at have på (godstykkelse og hvordan profilen er filet). 

Jeg tilbyder at lave vielsesringene i 8 forskellige guldfarver i 14 kt og 6 farver i 18 kt guld. Andre valg er forskellige overflader, pynt, antal/størrelse af sten. Alle valg som har stor betydning for hvordan jeres vielsesringe bliver for netop jer. 

Typisk ligger prisen for et par ringe fra ca 17.000, – kr og opefter, uden pynt og sten. Priserne varierer alt efter de personlige valg og kan derfor laves i flere forskellige prisklasser. Jeg regner altid en fast pris ud ved mødet.

Jeg tilbyder at mødes hvor vi helt uforpligtende kan snakke om mulighederne for jer. Jeg har eget værksted i Sorø, det er ikke en butik og derfor er det kun efter aftale at I kan mødes med mig. Jeg har kunder i hele landet og tilbyder også at komme hjem til jer (brofast), men I er også meget velkommen hos mig. 

I behøver ikke at have lagt jer fast på noget valg inden vores møde. Jeg hjælper jer med at give en masse muligheder og vejledning undervejs. Jeg har mange billeder og prøveringe som danner udgangspunkt for inspiration. 

Jeg ser frem til at møde jer og lytte til jeres ønsker.

Kontakt mig her for yderligere info.

Hvad står der i vielsesringe, gravering og faq om personligt minde fra bryllup

Om traditioner ved bryllup

Hvilke traditioner er der for smykker?

Smykker skaber glæde. Ved store livsbegivenheder er der i Danmark stor tradition for at give smykker i gave eller som symbol. Smykker er et evigt minde om dåb, konfirmation og bryllup.

Mange kvinder ønsker at viderføre den gamle tradition om “noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt”. Det lånte er tit et smykke fra et nært familiemedlem eller en kær veninde. Som noget nyt ønsker kvinden ofte et smykke som passer til brudekjolen og kan bruges bagefter brylluppet. På den måde har hun også et minde fra den dag hun blev gift. Det kan være morgengaven fra hendes kommende ægtemand, som pryder hendes hals eller ører.

Hvilken hånd til forlovelsesring? Hvilken hånd til vielsesring?

Venstre hånd er tættest på hjertet, som symboliserer vores følelser og kærlighed. Derfor bruges venstre ringfinger oftest til forlovelsesringen. Højre hånd er den vi bruger når vi indgår en aftale. Der er tradition for at mange vælger højre til vielsesringen, fordi parret indgår en juridisk aftale om at ære og elske hinanden. Men husk valget er jeres, det vigtigste er at ringen sidder lige netop dér hvor I har det bedst med at den er.

Vælg håndlavede vielsesringe fra mit guldsmedeværksted. Her får I vejledning og hjælp imens vi sammen designer jeres personlige kærlighedsringe. Ringe som sidder godt på fingeren og klæder jeres hånd, uanset om det er venstre eller højre hånd.

Hvad er en morgengave og hvornår gives en morgengave?

Der er tradition for at morgengaven gives morgenen efter brylluppet, den første morgen som nygifte. Oprindeligt var det en slags sikring til bruden hvis hun forblev barnløs og ikke arvede manden. Men heldigvis da, er det blevet en meget mere romantisk tradition. Ofte er det en mere personlig gave man giver, og gerne begge to til hinanden.

Mange vælger at give et smykke. Derfor er det også blevet mere almindeligt at give morgengaven om morgen inden brylluppet, så bruden kan bære smykket til selve vielsen. En god ide er at give morgengaven sammen med brudebuketten, som manden oftest står for.

Hvilken hånd til forlovelseesring? og hvilken hånd til vielsesring? Faq om traditioner til bryllup hos guldsmeden

Om pasning og pleje af dine smykker

Hvordan renses og plejes dine smykker?

Smykker bliver slidt ved brug. Hvis du går med dem hver dag, anbefales det at få dem efterset en gang årligt. Sten, perler og låse bør efterses hos guldsmeden.

Diamanter tiltrækker fedt, det betyder at hudfedt og sæberester sætter sig rundt omkring diamanterne og de kan miste deres glans. Men det er kun indtil du renser dem. Det kan gøres med en gammel tandbørste, en smule opvaskemiddel og varmt vand. Så vil du opleve at dine diamanter glimter igen.

Låse kan blive løse og miste deres spænd. De skal justeres af din guldsmed og evt. forstærkes hvis de har slidmærker.

Hvordan pudses smykker?
Når du køber smykker hos mig, følger der altid en pudseklud med. Den må ikke bruges på de rustikke overflader da det vil være med til at slide på overfladen. Brug den på blanke overflader og gnid kluden rundt fra forskellige sider. Pudsekluden bliver hurtig sort da der sidder polermiddel i kluden, den virker stadig og skal ikke vaskes. Pudsekluden må IKKE bruges til briller.
Hvordan plejes perler, rav og opaler?

Perler, opaler og rav er organisk materiale. De skal passes på og tåler ikke parfume og hårlak. Som en tommelfingerregel, tag smykkerne på når du er klar til at gå ud ad døren og din parfume og hårlak er dampet af.

Opaler kan tørre ud hvis de ligger fremme i solen, bliver udsat for opvaskemiddel eller kemiske midler.

Rav kan også blive mat, men kan pudses op igen.

Det er ofte at perler og sarte sten bliver limet i smykkerne -så tag dem af når du går i bad. Både for glansen af stenenes skyld, men også for at undgå at limen mørner hurtigere. Lim holder ikke evigt, så det anbefales at få set smykkerne efter hos guldsmeden.

Undgå at bære din perlekæde sammen med en guld- eller sølvkæde da de slider og ødelægger perlerne.

Er du i tvivl så kontakt mig for et møde hvor vi gennemgår dine smykker.

smykker, hvordan pasning og pleje gøres. Faq fortæller om pudsning af guldsmykker

Om diamanter og brillanter

Hvad er forskellen på en brillant og en diamant?

En brillant er altid en diamant. Ingen anden sten end diamanten må kaldes for en brillant. En brillant er en diamant slebet i det mest optimale slib, så mest muligt af lyset bliver reflekteret tilbage. Hvis alle faktorer som slib, farve og renhed af diamanten er til stede reflekteres over 90% af lyset tilbage.

Typisk har brillanten 57 facetter, 58 hvis spidsen (kuletten) er slebet som yderligere en facet. Der er helt klare regler for proportionerne og vinklerne på facetterne for at diamanten er en brillant. Andre sten som har samme slib må f.eks. kaldes brillantslebet rubin, men aldrig benævnes brillant alene.

Hvad betyder de fire C’er?

Værdien af en brillant efter slibningen, deles op i proportioner, slibet og dens finish. Det er alt afgørende for diamantens skønhed, hvordan lyset bliver reflekteret tilbage. Diamanten kendetegnes populært af de fire C’er, som har betydning for prisen. Det er de engelske navne for slibningens kvalitet (cut), farven (colour), klarhed /indeslutninger (clarity) og størrelsen d.v.s. vægten (carat).

Alle de diamanter som jeg som bruger, er super gode slibninger, har sjælden hvid farve og uden synlige indeslutninger/ fejl for det blotte øje. De betegnes TW(G)VVS. Efter ønske skaffes også andre kvaliteter.

Hvad er konfliktdiamanter?

Konfliktdiamanter, også kendetegnet bloddiamanter, er diamanter som kommer fra lande der er med til at financierer våben og dermed også krig.

Alle mine leverandører garanterer at de ikke forhandler konfliktdiamanter og at de følger FN’s certificeringssystem, Kimberley Processen, der pålægger alle medlemslande en meget stram kontrol. Jeg har derfor stor tillid til mine leverandører, som alle er danske, da de har en meget høj ekspertise og ved hvor deres diamanter kommer fra.

Hvilke slags slibning af diamant kan I vælge?
Brillantslibet er det optimale slib af diamanten og derfor også den der bliver solgt flest af. Diamanter slibes også i hjertefacon, stjernefacon, dråbe, ovale, firkantet, trekantede, nærmest i alle mulige tænkelige faconer. Specialslibene kan være betegnet som Princess Cut, Cushion, Triblet, Navette, Baguette og Trappeslib. Spørg gerne hvis I har specielle ønsker. 
Hvad er forskellen mellem carat og karat?

Carat er en vægtenhed som benyttes til diamanter og ædelsten. En carat vejer nøjagtig 0,2 g. Diamanternes størrelse opgives i carat, f.eks vil en helt lille diamant der måler 1,35 mm i diameter have en vægt på 0,01 ct.

Karat fortæller om lødighed på guld, dvs hvor meget finguld der er i. Finguld benævnes også 24 karat. 14 kt guld har 585/1000 finguld og stemples derfor 585. 18 karat guld har 750/1000 finguld og stemples 750.

Hvad er forskellen på diamant og brillant, få svar faq hos guldsmed Maria Prokesch om smykker og sten

Om perler

Hvad er naturperler?

Naturperler er perler, hvor der ikke har været menneskelig indgriben i muslingen og muslingen ikke er vokset op på en perlefarm. Ingen andre perler må benævnes naturperler, selvom muslingen selv har bygget hele perlen. Muslingen indkapsler en lille parasit, hvis de finder vej ind til dens lukkede skal. På den måde bygger den langsomt perlemorslag op én ad gangen for at beskytte sig selv.

Hvad er ferskvandsperler?

Ferskvandsperler, er kulturperler der bliver dyrket i floder med ferskvand. Typisk kommer de fleste ferskvandsperler fra Kina. Muslingerne kan lave mange perler men kun én gang. Kvaliteten og glansen på ferskvands-kulturperler er i dag meget flottere end de har været tidligere, pga nye dyrkningsmetoder.

Hvad er saltvandsperler?

Alle dyrkede perler kaldes Kulturperler. Saltvandsperler bliver modsat ferskvandsperler lavet én ad gangen og på perlefarme i havet. Perlemorskugler lavet af østersskaller bliver forsigtigt podet ind i muslingen. De bliver herefter plejet og passet i havet, det tager minimum 18 måneder. I den periode bliver muslingen taget op mange gange, og får fjernet alger og parasitter som har sat sig fast på skallen. Når perlen har fået et tykt perlemorslag, bliver en ny, lidt større perle lagt ind i muslingen. Det kan gøres op til tre gange. Typisk har en saltvandsperle en flottere glød end ferskvandsperlerne. Saltvands-kulturperlerne kommer fra mange forskellige steder i verden. Det er både muslingens art, alger og mineraler i vandet, men også det indpodet væv fra andre muslinger man bruger, der bestemmer farven på perlen.

 

Der er South Sea perler fra det Indiske ocean eller Stillehavet, som kan have enten en cremefarvet nuance, sølvfarvet skær eller en gul-gylden farve. De grålige-sorte perler fra Tahiti kan have nuancer i det grønne og lilla farvespektrum, ofte kaldet ”Nattens Dronning”. De fine hvide Akoya perlerne kommer oftest fra Japan. Der kan være undtagelser i farverne da det er flere faktorer som bestemmer hvordan perlerne ender med at se ud.

 

Dyrkningen af saltvandsperler kræver meget rent vand og perlefarmene viser et meget stort miljøhensyn. Havet er deres liv og fremtid.

Hvad er keshi perler?

Keshi perler er perler som muslingen selv har lavet uden en indpodet perlemorskugle. Keshiperler er det tætteste på naturperler, under dyrkede forhold. Hvis muslingen skubber perlemorskuglen ud og laver sin egen perle, benævnes det for en keshi perle. Keshiperler er oftest barokke (uens) i deres form og ikke så store. Perlefarmen lægger indimellem keshiperlerne ind i muslingen igen, for at få en endnu større barok perle. Alle muslings typer kan lave Keshiperler.

 

Hvad er Tahiti perler?

Tahiti perlerne er kulturperler fra Tahiti. Farverne er fra det grålige, mørkegrå med grønne/ lilla nuancer og helt over til det næsten helt sorte. Tahiti perlerne bliver dyrket med stor omhyggelighed på perlefarmene. Der bliver kun lagt én perle i hver musling sammen med et væv fra en musling som har lavet flotte farver, og hvor man ønsker denne farve videregivet.

Det er muslingens art, sammen med algerne og mineralerne i vandet som giver de smukke gråsorte farver. Typisk er perlemorslaget 0,8-1 mm tykt, hvilket giver perlerne den eftertragtede dybde og fascination af farvespil. Tahiti perlerne kan være både runde, dråbeformet og barokke. Men også med særpræget cirkler rundt om perlen som om de var lavet på en drejebænk. Nogle af farvene changerer i lyset, og kan ændre sig om de ses i dagslys eller kunstlys.

Hvad er mabeperler?

Mabeperler er perler som bliver sat fast i muslingens skal og derfor har en flad underside. For at bruge mabeperlen saves skallen af rundt om perlen. Det er oftest en halvrund eller et halvt dråbeformet stykke perlemor der er lagt ind på skallen og som muslingen efterfølgende ligger det fineste perlemorslag henover. Men det kan også være et hjerte eller en anden given form.

 

Hvad er cortezperler?

Cortezperler er de mest sjældne perler i verden da det kun er i Mexico, på en enkelt farm, de trives. Det er en meget vanskelig proces at dyrke disse utrolig flotte perler. Farven er som regnbuen, med stor variation af flere farver i hver enkel perle.

Kontakt guldsmed Maria Prokesch og køb dine personlige og håndlavede smykker og vielsesringe direkte

Ring til mig