FAQ – ofte stillede spørgsmål om smykker

Om håndlavede vielsesringe

Hvordan foregår et møde ved valg af vielsesringe?

Møde ved valg af håndlavede vielsesringe

Håndlavede vielsesringe til jer er smukt og personligt. Derfor starter vi med et designmøde.
For at kunne tilbyde den bedste service er møder kun efter aftale.

Hos mig som Guldsmed får I faglig vejledning og konkrete råd, når I vælger jeres kærlighedsringe. Vores møde kan foregå på Guldsmede værkstedet eller hjemme hos jer. Her starter vi med at finde ud af hvilket design I kan lide ud fra min bog om vielsesringe. Min bog om vielsesringe er en inspirations bog, hvor ingen ringe har serienumre.

Designproces er at finde frem til hvilke ring der klæder jeres hånd og føles rar at have på finger. I vil blive præsenteret for forskellige guld farver, overflader og er med til at bestemme placering af sten. Ønsker I vielsesringe med historie eller personlige detaljer vil jeg komme med forskellige forslag. Typisk er der flere valg af detaljer som sammensættes efter personlige ønsker. Når vi har fundet frem til design af vielsesringe til jer, udregner jeg en fast pris.

Alle vielsesringe er håndlavede. Derfor er leveringstid forskellig i løbet af året. Det anbefales at I er i god tid, da bryllupssæson kan strække sig over mange måneder.

Når jeres vielsesringe er færdige, er I meget velkommen til at hente dem på Guldsmedeværkstedet.

Betaling foregår med Dankort, kontant eller en straks overførsel til konto. Ved bestilling af store sten og ved special slibninger, betales forud for leverancen.

Bestil tid til møde med Guldsmed

Hvilke design af vielsesringe?

Design af vielsesringe

Vielsesringe er håndlavede på mit eget værksted og i høj kvalitet. I designproces kan I vælge imellem helt enkelte og klassiske vielsesringe eller mere personlige ringe der fortæller jeres kærlighedshistorie. I behøver ikke at have lagt jer fast på et design forud for vores møde. Jeg vejleder og inspirere jer undervejs i designproces.

Stilart af vielsesringe

På hjemmesiden har jeg opdelt de håndlavede vielsesringe i 6 forskellige kategorier. I vil opleve at billeder af ringe sagtens ville kunne være i mere end en kategori, så derfor kan jeg anbefale at kigge alle billeder igennem. Stilen af vielsesringe går fra det mere enkle, klassiske til det mere komplekse med mange detaljer. Ringe afspejler hvor forskellige ønsker mine kunder har. Ved vores møde finder vi frem til jeres personlige stil igennem de mange forslag jeg tilbyder som udlært Guldsmed. Smykkedesign med godt håndværk, giver et smukt resultat til jer. Det er en helt speciel opgave at designe og fremstille vielsesringe på værkstedet. Derfor har vi god tid på et møde hvor vi sammen finder design af vielsesringe til jer.

Symboler i vielsesringe

Symbolværdi i vielsesringe er meget stor og de skal derfor føles rare at have på. Da alle hænder er forskellige, er det vigtigt at vi finder den rette løsning for jer. Vielsesring er håndlavet til små hænder, store fingre og til hænder som aldrig har gået med ring. Der findes ikke forkerte fingre. På mit værksted håndlaver jeg ringe til alle. Der er detaljer i hvordan ring files, som gør en stor forskel hvordan ringen føles på hånden. Vielsesring til kvinder er oftest med forskellig pynt og sten. Vielsesring til mænd kan sagtens have et andet design end damering.

Vil I høre mere om håndlavede vielsesringe, ring her 2987 7610.

Jeg tilbyder at mødes med jer.

Hvilket metal til vielsesringe?

Hvilke metal til vielsesringe

Vielsesringe er jeres varige minde om bryllup og den dag hvor I siger ’Ja’ til hinanden. Et meget stærkt symbol på jeres kærlighed. Flere gange om dagen vil jeres blik fange ringen, som I vil bære på jeres hånd. Vielsesring skal føles rar at have på og have det design som I hver især synes er smukt.

Ændring af ring størrelser

Derfor er det også vigtigt at ring kan ændres i størrelse hvis I, som de fleste, i løbet af livet enten taber jer eller tager på i kilo. Mange oplever at deres vielsesring på et tidspunkt skal ændres i størrelse. Det kan sagtens lade sig gøre når ring er i et ædelt metal: guld, platin og sølv. Men for ringe i titan, stål, tungsten eller carbon (karbon) kan dette ikke lade sig gøre. Ringe i disse materialer er derfor kun velegnet som pynte ringe og ikke til vielsesringe. Køb ægte smykker i guld, platin og sølv.

Vælg vielsesringe for livet

Guldringe er traditionelt mest brugt til vielsesringe, pga. holdbarhed/ hårdhed, farve og glans. Platin og sølv er blødere end guldet og får nemmere mærker. Platin har den meget specielle egenskab at det er utroligt slidstærkt og bevarer den fine hvide farve. Sølv har en tendens til at anløbe (blive mørkt) og mat. Men fælles for alle de ædle metaller er at de kan ændres i størrelse og blive mindre eller større. Ægte smykker kan repareres.

Hvad betyder karat af guldet?

Hvilken karat af guld

14 karat guld (forkortes 14 kt) stemples 585 som betegner promilleindholdet af finguldet, svarende til 58,5 %. 18 karat guld stemples 750, svarende til 75 % finguld. Legeringsmetal, er den resterende mængde metal, som bestemmer hvilken farve guldet får.

Legeringsmetal i guld

Hos Guldsmed Maria Prokesch er legeringsmetal: finsølv, kobber, støbebronze og palladium. Metal som i forskellige kombinationer giver den ønskede farve guld. På mit Guldsmede værksted kan smykkekøb være med forskellige guld farver: lyst guld, gult guld, rødguld, rosaguld eller hvidguld. Når guldet legeres (blandes) er det meget vigtigt at der bliver vejet nøjagtig op, for at karaten er korrekt og guld farver bliver som de ønskede.

Stempler ved køb af smykker

Guldsmede i Danmark skal garantere for at holdigheden (renheden) af guldet er korrekt ved at stemple både karat og registreret navnestempel i alle smykker til salg. Det er Ædelmetalkontrollen Force Technology som registrerer og afholder kontrol af danske Guldsmede og forhandlere af smykker i Danmark.

Ægte guldsmykker

Alle smykker fra Guldsmed Maria Prokesch er ægte guldsmykker og bliver stemplet RIA som registret navnestempel sammen med lødighedsstempel for karat af guld. Sølv smykker er ægte sterlingsølv, som bliver stemplet 925. Stempel for platin er 950pt. Finguld stemples 999.

Hvilke guld farver til smykker?

Forskellige guld farver

Det giver en rigtig fin effekt når der er to forskellige guld farver i smykker. Lyset reflekterer forskelligt, nogle gange ses forskel mellem guld farver meget tydeligt og i andet lys ses den næsten ikke. Farve forskellen ses tydeligst i matte smykker og rustikke overflader frem for i helt blanke smykker.

Mange af mine kunder har hver især forskellige ønsker til deres håndlavede vielsesringe. Det er vigtigt at I får en fingerring som I synes er smuk og rar at have på. Der kan sagtens bruges forskellige guld farver på hver ring og alligevel har samhørighed til hinanden.

Hvad betyder nikkelfrit hvidguld?

Hvidguld har samme finguldindhold som almindeligt guld. For at få den fine ’hvide’ farve bruges enten palladium eller nikkel. Jeg bruger altid hvidguld som er legeret (blandet) med palladium og som er helt uden nikkel. Palladium hvidguld har en flot stålfarve med en flot glans som stålet ikke har. Hvidguld bliver ofte rhodineret hvilket giver en hård hvid overflade som giver optimalt lys for glansen af diamanter. En rhodinering holder oftest 1-2 år ved almindelig hverdagsbrug, hvorefter smykke skal pudses op hos Guldsmeden og have et nyt lag rhodium.

Bemærk at det er tilladt at bruge nikkel i guldsmykker, det skal blot være under en grænseværdi som er vedtaget i lovginingen. Tekniske prøver viser at når nikkel er blandet med guld, under den fastsat grænseværdi, afgiver smykke ikke nikkel. MEN mange nikkel-allergiker tåler slet ikke, selv meget små mængder af nikkel og da det er en allergi som pludselig kan opstå, er der IKKE nikkel i mine smykker!

Få faglig information og viden fra udlært Guldsmed ved vores møde.

Sølv smykker

Danmark har helt forbudt nikkel i sølv, da nikkel reagere anderledes end med guld og kan fremkalde allergiske reaktioner. Danske guldsmede bruger kobber til at legere sammen med finsølv, som derefter stemples Sterling sølv 925. Udenlandsk importvarer kan indeholde nikkel og/ eller cadmium, som er yderst sundhedsfarligt.

Hvilke overflader til håndlavede vielsesringe?

Overlade til vielsesringe

Jeg kan tilbyde rigtig mange rustikke overflader og udvikler hele tiden nye udtryk. Har I specielle ønsker så sig endelig til. Struktur kan ligne forskellige typer bark, koral, bølger og en masse andre rustikke overflader. Jeg smeder hamret udtryk der er både hammerslået med tydelige facetter. I kan også vælge fine matte overflader.

Bemærk at de forskellige rustikke overflader med tiden bliver slidt blanke. Hvor hurtigt det går afhænger af grovheden i struktur, men også hvilket slid ringe udsættes for. De fleste af overflader vil relativt nemt kunne friskes op så de igen, så de får deres rustikke udtryk tilbage som ved køb af vielsesringe.

Den glatte blankpoleret overflade på vielsesringe vil med tiden blive småridset men ikke ændre udtryk. Ring kan pudses med en pudseklud.

Kontakt mig for information om overflader på smykker fra Guldsmed.

Hvordan måles ringstørrelse?

Ringstørrelse mål

I Danmark måles fingerstørrelse ved den indvendig omkreds. En fingerring som er størrelse 52 er derfor 52 mm i den indre omkreds. Der kan være forskel på ringstørrelse til højre og venstre hånds finger. Finger størrelse måles efter hvor bred ring er og hvilken indvendig profil der vælges. Jeg kan kun anbefale køb af vielsesringe hos Guldsmed direkte, som samtidig kigger på jeres hånd og vejleder jer professionelt. Der kan vælges håndlavede ringe til alle fingre. Ingen hænder er forkerte til at bære ring. Det er detaljer hvordan ringen files der gør forskel hvordan ring klæder hånden og hvordan det føles at have den på. Derfor er den rigtige finger størrelse vigtig.

Ved bestilling af ring, måler jeg jeres fingerstørrelse og vejleder omkring jeres valg. Sammen med mig som Guldsmed kan I design egen ring, med personlige ønsker omkring detaljer.

Kan man gøre en ring mindre?

Ja, det kan altid lade sig gøre at ændre en ring i størrelse hvis den er i et ædelt metal. Når en fingerring ønskes mindre, saves der et stykke ud, den bukkes og loddes sammen igen. Ved et møde vil jeg fortælle om pris og de hensyn der eventuelt skal tages hvis der er pynt og sten på ringe.

Kan en ring gøres større?

Ja, en ring kan ændres i størrelse ved at save den op og lodde et større stykke guld i. Ringen bliver herefter filet til så det nye stykke guld integreres i guldringen.

En ægte ring kan ændres i størrelse. Det er vigtigt at det er en faglært Guldsmed der ændrer ring størrelse. Jeg har stor erfaring med forskellige opbygninger af ringe og de hensyn der skal tages for at bevare smykke bedst muligt.

Gode råd, køb ringe i ædelmetal

Ringe i titan, stål, tungsten og carbon (karbon) kan IKKE ændres i størrelse. Vælg derfor køb af ringe i et ædelt metal. Ædle metaller er guld, platin og sølv, det er ædelmetaller som alle har den egenskab at de kan loddes sammen og kan repareres.

På mit Guldsmedeværksted sælger jeg vielsesringe i ædelmetal og som alle kan ændres i mål. Vielsesringe der holder for livet og er et evigt minde for bryllup.

Køb af diamanter

Køb af diamanter

Jeg kan altid skaffe diamanter i mange forskellige farver og nuancer og handler kun med danske leverandører som selv står for den direkte import. Mine leverandører garanterer at de IKKE handler med konfliktdiamanter. Derfor bruger jeg kun danske leverandører som er specialister inden for deres felt. De er alle uddannede Diamantgradere, hvilket betyder at de sørger for at have den bedste kvalitet både hvad angår slibning, farve og renhed i diamanter. Mine leverandører har alt det nyeste teknologi og faglige viden til at undersøge og fortælle om kompleksitet i diamanter.

Naturlige diamanter

Ægte diamanter er diamanter som naturen har frembragt. Alle diamanter er ægte diamanter og ingen anden sten må benævnes ordet diamant alene, da det er en kvalitets betegnelse for naturlige diamanter. Syntetiske fremstillede diamanter er begyndt at komme ind i smykkebranchen. De kaldes også for laboratorie fremstillede diamanter. Det vil ikke være muligt at købe dem hos mig, da jeg ikke ønsker at de skal blive en del af vores fremtidige smykkesten. Det skal altid være beskrevet hvis sten ikke er en naturlig diamant men en syntetisk menneskeskabt diamant.

Tillid ved køb af diamant smykker

Tillid ved køb af diamanter er altafgørende. Jeg garantere den bedste service og høj kvalitet. Handel direkte med Guldsmed.

Hvad er forskellen på natur farvede og farve behandlede diamanter?

Diamanter med farver

Diamanter findes i naturen i mange forskellige farver. Det er den kemiske sammensætning af diamant der bestemmer farve. Det er derfor bestemte miner hvor der er større forekomster af farvede diamanter. Der findes også forskellige metoder hvor sliberierne kan ændre farve på diamanter. De udsætter stenen for tryk eller stråler og kan derved ændre farve, så der opstår blå, grønne, pink, lilla, brunorange (cognacfarvet), sorte farver med flere. Diamanter afgiver ingen stråler efter behandling!

Farve behandlede diamanter

Prismæssigt er de farve behandlede diamanter som regel billigere end de naturfarvede, men ofte er de også mere intense i farven efter behandlingen. Der er derved mange muligheder for at få det helt rigtige farvespil frem som passer lige til jeres ønsker. På faktura skal der efter dansk lovgivning altid stå hvis diamanterne er behandlede. Når der står ordet diamanter alene er det altid ubehandlede naturlige diamanter.

Coated diamanter

Der kan også købes farvede diamanter som er coated diamanter. det betyder at der er et mikroskopisk farvelag der ligger henover stenen som en jakke. Coating kan slides af. Derfor sælges coated diamanter ikke fra mit værksted.

Hvordan placeres sten i vielsesringe?

Sten i vielsesringe

Placering af sten i vielsesringe er jeres personlige valg. Jeg giver gode råd, forslag og faglig vejledning. Håndlavede smykker med sten, farvede ædelsten og diamanter, kan få en helt unik design.

Der er forskellige metoder hvorpå diamanter i smykker kan fattes (sættes fast). Hver fatte metode har hver deres udtryk i design og stilart. På vores designmøde vil jeg som Guldsmed gennemgå muligheder for jer. Vi vil også kigge på størrelse af sten og snakke om symmetri/ asymmetri.

Ved ønske om sten i fingerring, lægger vi sammen sten op på en prøvering så I selv kan være med til at bestemme placering på det færdige smykke. Jeg rykker gerne rundt på påsætningen. Diamanter kan vælges med placering i mønster eller et smykke med stjernedrys.

Fagudtryk for diamanter i smykker

Stjernedrys eller strøet, er når sten sidder så de ikke danner et mønster, men tilfældigt. Oftest er det nemmest med ulige antal, eller når sten sidder forskudte i grupper.

Sten som er placeret ved siden af hinanden på linje, kaldes for række. Udtrykket rækkering er sten som kan have forskellige størrelser men sidder på linje. En alliancering er en ring i samme bredde hele vejen rundt og hvor sten altid har samme størrelse og sidder i alliance med hinanden.

En solitairering er en enstensring, hvor ringe er bygget op så den enkelte sten fremhæves og stikker op over ringskinne. Solitaire betyder at stå alene. Derfor er en solitairering altid med kun én sten, ofte en stor sten i ring. Solitaire ringe vælges ofte som frierring eller forlovelsesring, da den flotte diamant fremhæves og som elegant kan vises frem.

Pavé, er en meget eksklusiv fatte metode, hvor diamanter har brolagt et område på smykket. Det betyder at brillanter sidder helt tæt og deres glans fra de mange sten lysner smykket op når smykket bevæges. Små kørner (grabber) skåret direkte ned i smykke, holder sten på plads

Hvordan er vielsesringe håndlavet med kærlighedshistorie?

Vielsesringe med kærligheds historie

Vielsesringe er et smukt symbol på kærligheden. Kærlighed er den allerbedste historie og vises igennem jeres vielsesringe.

Derfor vælger mange af mine kunder at få deres kærlighedshistorie med i deres personlige vielsesringe. Alle vielsesringe er håndlavede efter mine kunders ønsker. Alle har en historie, kærlighed er den smukkeste af alle.

Historie og symbolik i vielsesring

Historie kan vises igennem et symbol, hjerte, firkløver og uendelighedstegn. En fortælling omkring jer som personer eller hvordan I mødte kærligheden. Oplevelser som har stor betydning for jer, en rejse igennem livet. Fælles interesser der styrker jer som personer. Sammenhold som par og som familie, med symbolik for jeres børn. Respekten for hinandens forskelligheder og kærlighed til at være jer. Alt det kan fortælles i gennem håndlavede smykker til jer. Smykkedesign med betydning for kærligheden.

Skal I giftes, og ønsker unikke vielsesringe håndlavet specielt til jer? Bestil personlige design vielsesringe.

Kontakt mig for yderligere info og bestil tid til et møde med Guldsmed

Hvilken gravering indvendigt i vielsesringe?

Hvad skriver man i sin vielsesring?

De fleste brudepar ønsker navn og dato graveret indvendigt i vielsesring.

Andre ønsker en håndskrevet personlig tekst. Det kan også være en sætning som I skriver til hinanden, og som I først læser ved selve vielse på bryllupsdag. I kan vælge et symbol, et håndtegnet hjerte eller anden symbolik der kendetegner jer og jeres kærlighed. En sætning kan starte i den ene vielsesring og afsluttes i den anden ring, som sammen giver mening og forståelse. Børn kan tegne et symbol der gengives i jeres kærlighedsringe. Små diamanter kan sættes indvendig i ring som prikken over i’et og som lysner navnet på jeres partner op.

På min graverings maskine kan jeg gravere tekst i flere linjer alt efter bredde på jeres vielsesring. I kan få gravering med jeres håndskrift hvor I selv har skrevet tekst.

Gratis gravering i vielsesring

Køb håndlavede vielsesringe hos Guldsmed Maria Prokesch. Alle graveringer indvendigt i ringe er god service og gratis.

Hvad koster det af få håndlavet personlige vielsesringe?

Pris for håndlavede vielsesringe

Der er ingen faste priser for et sæt håndlavede vielsesringe, da alle ringe er individuelle bestilt. Alle ringe er håndlavet af mig som Guldsmed på eget værksted. Det betyder at I kan købe vielsesringe efter jeres ønsker, men også i forskellige prisklasser.

Prisen afhænger af guldforbruget: fingerstørrelse, bredde og godstykkelse på ringe. Tillæg kan være forskellige overflader, pynt og sten. Det er meget forskellige valg mine kunder vælger så derfor er priser meget individuel.

Det er vigtigt at jeres ring klæder hånden (bredde på ringe) og den føles rar at have på (godstykkelse og hvordan profil er filet).

Jeg tilbyder håndlavede vielsesringe i 8 forskellige guld farver i 14 karat og 6 farver i 18 karat guld. Andre valg er forskellige overflader, pynt, antal/ størrelse af sten. Alle valg som har stor betydning for hvordan jeres vielsesringe bliver for netop jer.

Typisk ligger prisen for et par håndlavede vielsesringe, guld 14 karat fra ca 20.000,- kr og opefter, uden pynt og sten. I 14 karat hvidguld er prisen fra 25.000,- kr og opefter, da både vægtfylde er højere (de færdige ringe vejer mere) og hvidguld er dyre pr gram. Prisen variere alt efter de personlige valg og kan derfor vælges i flere forskellige prisklasser. Jeg bruger altid palladiumhvidguld som er helt uden nikkel. Det fortæller jeg gerne mere om ved et møde.

Pris varierer alt efter jeres personlige valg og kan derfor bestilles i flere forskellige prisklasser. Jeg regner altid en fast pris ud ved vores møde.

Personligt møde med Guldsmed

Jeg tilbyder at mødes hvor vi helt uforpligtende kan snakke om muligheder for jer. Jeg har eget værksted i Sorø, det er ikke en butik og derfor er møder kun efter aftale. Jeg har kunder i hele landet og tilbyder også at komme hjem til jer (brofast), men I er også meget velkommen hos mig.

Tryghed ved valg af den rigtige vielsesring

I behøver ikke at have lagt jer fast på hvilke valg I ønsker, inden vi ses. Jeg hjælper jer med at give en masse muligheder og vejledning undervejs. Jeg har mange billeder og prøveringe som danner udgangspunkt for inspiration.

Jeg ser frem til at møde jer og lytte til jeres ønsker.

Vil du vide mere om håndlavede vielsesringe

Hvad står der i vielsesringe, gravering og faq, spørgsmål og svar om personligt minde fra bryllup
Om traditioner ved bryllup

Hvilke traditioner for smykker til bryllup?

Bryllupstraditioner og smykker

Smykker skaber glæde. Ved store livsbegivenheder er der i Danmark stor tradition for at give smykker i gave eller som symbol. Smykker er et evigt minde om dåb, konfirmation og bryllup.

Tradition for smykker til bryllup er for bruden forbundet med dybe følelser. Mange kvinder ønsker at videreføre en gamle bryllupstradition om “noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt”. Som noget nyt ønsker kvinder ofte et smykke som passer til brudekjolen og kan bruges efter bryllup. Noget gammelt er oftest et familiesmykke som bruden har fået i arv. Det lånte er tit et smykke fra et nært familiemedlem eller en kær veninde. Noget blåt kan være en blå ædelsten i et smykke eller en detalje som skjules under brudekjole.

Perlesmykker til bryllup

Når brud til bryllup bærer noget nyt er det ofte en smykkegave som hun får lige inden vielse. Et smukt minde fra dagen hun blev gift. Det kan være morgengave fra hendes kommende ægtemand, som pryder kvindens hals eller ører. En personlig gave til hende kan være et smykke med hvide perler. Hvide kulturperler passer smukt til brudekjole og symbolisere skønhed og enkelthed. En perlekæde som halskæde eller en guldkæde med perlevedhæng. Brudgom kan spørge brudens veninde om det skal være en kort eller lang halskæde der passer til brudekjole. Et andet smykke med perler er lange ørehængere eller øreringe med hvide perler der smukt understreger brudens ansigt.

Hjertesmykker til bryllup

Hjerte smykker er romantiske og vil også være et godt valg for brudgom at give i gave til bryllup. Et symbol for hans kærlighed til hende, og et evigt minde om bryllupsdag. Køb håndlavede hjertesmykker som øreringe, halskæde med hjertevedhæng, men også fine guldarmbånd med hjerter. Hjertering med hjerter hele vejen rundt er også et meget smukt smykke til hende.

Hvilken hånd forlovelsesring? Hvilken hånd vielsesring?

Forlovelsesring på hvilken hånd?

Venstre hånd er tættest på hjertet, som symboliserer vores følelser og kærlighed. Derfor bruges venstre ringfinger oftest til forlovelsesring. Det siges at der en kærlighedsvene der går direkte fra venstre hånds ringfinger direkte op til hjertet. Hjertet symbolisere vores kærlighed. Forlovelse symbolisere en enighed for parret om at de har valgt hinanden og vil dele livet sammen. Offentlig er den en annoncering at parret elsker hinanden og planlægger bryllup. For kvinder er det en stor kærlighedserklæring når manden frier til hende. Der er en gammel tradition i Danmark for at sætte forlovelsesring på venstre hånds ringfinger. Frierring til kvinder er hendes forlovelsesring, hvor forlovelsesring til mænd sættes på af hende.

Vielsesring på hvilken hånd?

Med højre hånd indgår vi en aftale. Et fast håndtryk imens der er øjenkontakt med hinanden, symbolisere at aftalen er på plads. En ceremoni der udtrykker tillid, at stole på hinanden og en gensidig forpligtelses på at opfylde aftalen. Håndtrykket er en meget respektfuld handling. Håndtrykket har i Danmark en meget vigtig betydning, og har tradition for bekræftelse af en aftale. Vi har en tradition for at vælge højre hånd til vielsesringe, da parret indgår en juridisk aftale om at ære og elske hinanden. Derfor giver det for mange brudepar stor mening at bære vielsesring på højre hånd ringfinger.

Vielsesring på ringfinger?

Der er mange der har det bedst med at bære en fingerring på ringfinger, som er den fjerde ring fra tommelfinger. Det hænger sammen med at der er mere plads til at bære ringen her. Afstanden imellem ringfinger og lillefinger gør at der er mere bevægelighed her end hvis ring sad på langfinger.

Valg af hånd til bryllup

Men husk valget er jeres, det vigtigste er at vielsesring sidder lige netop dér hvor I ønsker. Vielsesring højre eller venstre hånd, begge er med en placering som vidner om jeres vielse og minder om bryllup. Vælg jeres vielsesring til hvilken hånd, der føles som det rigtige valg for jer.

Vielsesringe til alle hænder

Vælg håndlavede vielsesringe fra mit Guldsmede værksted. Her får I vejledning og hjælp ved design selv vielsesringe. Ringe som sidder godt på finger og klæder jeres hånd, uanset om det er venstre eller højre hånd. Jeg håndlaver vielsesringe til smalle fingre og store fingre. Alle, både små og brede hænder kan bære en vielsesring. Det er en ring som skal passe til jeres hånd og er håndlavet så den føles blød og lækker. Vigtige detaljer når I bærer jeres personlige vielsesring. Det er de små detaljer omkring valg af bryllupsringe der gør forskellen for jer.

Hvad er en morgengave og hvornår gives en morgengave?

Tradition morgengave

Der er tradition for morgengave gives morgenen efter bryllup, den første morgen som nygifte. Oprindeligt var det en slags sikring til bruden hvis hun forblev barnløs og ikke arvede manden. Men heldigvis da, er det blevet en meget mere romantisk tradition. Ofte er det en personlig gave til hende men også morgengave til ham er almindeligt.

Morgengave inden bryllup

Mange vælger at give et specielt smykke i morgengave. Derfor vælger mange at give morgengave om morgen inden bryllup, så bruden kan bære smykket til brudekjole ved selve vielsen. En god ide er at give morgengave sammen med brudebuket, som oftest er mandens opgave.

Elegant guldknap med diamanter, sys på skjorten. Et herresmykke som er både maskulint og eksklusivt. Gave til manden
Pasning og pleje af dine smykker

Hvordan kan man rense og pleje smykker

Rens og pleje af smykker

Smykker bliver slidt ved brug. Hvis du går med dem hver dag, er anbefaling at få dem efterset en gang årligt. Sten, perler og låse bør efterses hos Guldsmede.
Smykker med perler, opaler og rav, se særskilt afsnit længere nede.

Rens af diamanter

Diamanter tiltrækker fedt, det betyder at hudfedt og sæberester sætter sig rundt omkring diamanter og de kan miste deres glans. Overfladen på en diamant er vandskyende, en effekt som gør at fedt klæber sig fast til stenen. Fedt nedsætter glans på diamant. Men det er kun indtil du renser diamanter. Det kan gøres med en gammel tandbørste, en smule opvaskemiddel og varmt vand. Så vil du opleve at dine diamanter glimter igen.

Justering og reparation af smykker

Låse kan blive løse og miste deres spænd. De skal justeres af din Guldsmed og eventuelt forstærkes hvis de har slidmærker.
Ophæng bliver slidt indvendigt, der hvor halskæde hviler. Slitage er på grund af bevægelse, men også vægten af vedhænget. Guldsmed kan forstærke vedhæng. Det skal gøres, da du risikere at miste vedhæng når det er slidt igennem.

Rens af guldkæder

Alle kæder, halskæder, collier og armbånd bliver beskidte ved brug. Snavs sætter sig inde i led, hvor der ikke er direkte kontakt. Hvis der ikke er sten eller perler på kæder, kan guldkæder og sølvkæder koges i en gryde med en klud i bunden. Put godt med opvaskemiddel i vandet og kog langsomt op og køl langsomt af. Brug en tandbørste og rindende vand til at få det sidste snavs væk. Ved tvivl er du altid velkommen til kontakt din Guldsmed for gode råd.

Husk altid at have en klud over afløb når du renser dine smykker i vasken.

Hvordan pudser du dine smykker?

Sådan pudser du dine smykker

Når du køber smykker hos mig, følger der altid en gratis pudseklud med. Den må ikke bruges på de rustikke overflader, da det vil være med til at slide på overfladen. Brug den på blanke overflader og gnid kluden rundt fra forskellige sider. Pudsekluden bliver hurtig sort da der sidder polermiddel i kluden, den virker stadig og skal ikke vaskes. Pudsekluden må IKKE bruges til briller, da den indeholder polermiddel som kan ridse glas.

Sådan plejer du perler, rav og opaler

Pleje af perler, rav og opaler

Perler, rav og opaler er organisk materiale. Det betyder at de kan blive påvirket af udtørring og væsker. Smykker med perler, rav og opaler tåler ikke parfume og hårlak. Som en tommelfingerregel, tag smykker på når du er klar til at gå ud ad døren og din parfume og hårlak er dampet af.

Opaler kan tørre ud hvis de ligger fremme i solen, eller bliver udsat for opvaskemiddel eller kemiske midler.

Rav kan også blive mat, men kan pudses op igen.

Gode råd om smykker

Det er ofte at perler og sarte sten bliver limet i smykker, så tag dem af når du går i bad. Både for at skåne glans af stene, men også for at undgå at lim mørner hurtigere. Lim holder ikke evigt, så det anbefales at får set smykker efter hos Guldsmed.

Undgå at bære din perlekæde sammen med en guld- eller sølvkæde da kæde slider og ødelægger perler. Perler kan ikke repareres igen.

Er du i tvivl så kontakt mig for et møde hvor vi gennemgår dine smykker.

Om diamanter og brillanter

Hvad er forskellen på en brillant og en diamant?

Forskel på brillant og diamant

En brillant er altid en diamant. Ingen anden sten end diamanten må kaldes for en brillant. En brillant er en diamant slebet i det mest optimale slib, så mest muligt af lyset bliver reflekteret tilbage. Hvis alle faktorer som slib, farve og renhed af diamanten er til stede reflekteres over 90% af lyset tilbage.

Brillanten, et optimalt slib

Typisk har brillanten 57 facetter, 58 hvis spidsen (kuletten) er slebet som yderligere en facet. Der er helt klare regler for proportioner og vinkler på facetter for at diamant er en brillant. Andre sten som har samme slib må f.eks. kaldes brillantslebne rubin, men aldrig benævnes brillant alene.

Diamant, de optiske egenskaber

Diamantens optiske egenskaber er fuldkommen uovertruffen når der tages hensyn til stenen, når den slibes. I en brillant som er slebet med korrekte proportioner og finish af facetter, er lysindvirkning helt fantastisk. Lyset giver diamanten liv og skønhed på den måde som lyset reflekteres. Når diamantens lysindvirkning bedømmes er det med både glans, gnist og glimtet. Glans er den måde som lyset rammer diamantens overflade og tilbagekaster den. Gnisten bedømmes ud fra hvordan lyset rammer de bagerste facetter og i hvilken retning lys reflekteres tilbage. Glimtet er når glansen springer fra facet til facet, når stenen bevæges. Effekter som er afhængig af proportioner af stenens slibning og nøjagtige facetter, men også i høj grad poleringen.

Diamanter med gammelt slib

Det menes at den første gang en brillant blev slebet var i slutningen af 1700- tallet. Da var diamanten med 58 facetter og spidsen af sten var slebet med en facet, kaldet kulette. Diamanter med gammelt slib, var slebet optimalt ud fra stearinlysets skær. Indenfor de seneste 100 år er brillant slib blevet forfinet, og overdelen er typisk blevet lavere, men placeringen af facetter er bibeholdt. I dag slibes brillant oftest uden kulette, og gammelt slib ses mere sjældent.

Sådan beregnes værdien af en diamant – de 4 C'er

Værdi af diamanter

Værdien af en diamant efter slibningen, deles op i proportioner, slib og dens finish. Det er alt afgørende for diamantens skønhed, hvordan lyset bliver reflekteret tilbage. Diamanten kendetegnes populært af de fire C’er, som har betydning for prisen. Det er de engelske navne for slibningens kvalitet (Cut), farven (Colour), klarhed /indeslutninger (Clarity) og størrelsen, det vil sige vægten (Carat).

De 4 C’er på diamant

Alle diamanter i mine smykker, er super gode slibninger Cut, har sjælden hvid farve Colour (Top Wesselton (G)) og uden synlige indeslutninger for det blotte øje Clarity (VVS). Sten betegnes TW(G)VVS, som er en topkvalitet af diamanter. Efter ønske skaffes også andre kvaliteter i et stort udvalg af forskellige former og slibninger af diamanter. Ved vores møde vil se forskellige størrelser på sten og derefter vælge størrelse på diamant, som benævnes Carat for vægten.

Slibningen af diamanter

Cut er ene og alene en kvalitetsbenævnelse af slibning, som består af proportioner og finish. Proportioner er overkrop i forhold til underkrop af diamanten. Men proportioner er også størrelsen på de enkelte facetter i forhold til diameter og højde på diamanten. Finish er hvordan facetterne er behandlet i den afsluttende slibe og poleringsproces. Cut er aldrig en angivelse af diamantens form eller slibets art, som for eksempel kan være firkantet eller oval eller Princess Cut for et eksempel. De fascinerende lysindvirkninger som gør diamanten til en helt særlig sten, er meget afhængig af kvaliteten af finish. Her vises om diamant sliberen har fremkaldt alle de smukkeste lysindvirkninger kaldet for brillans, ild, glans og glimt.

Gradering af diamanter

Diamant observeres i en lup der forstørre 10x og inddeles derefter i forskellige kategorier, alt efter hvor tydelige indeslutninger er. Indeslutninger og de indre uklarheder må ikke betegnes for fejl da de er naturlige. At prisen på de rene og Flawless diamanter er høj, hænger sammen med deres sjældenhed. Ydre uklarheder, ridser og hak der stammer fra slibningen eller sket ved brug, er menneskeskabte og fejl. Naturen begår aldrig fejl, det gør mennesket.

Hvad er konfliktdiamanter?

Hvad er konfliktdiamanter?

Konfliktdiamanter, også kendetegnet bloddiamanter, er diamanter som kommer fra lande der er med til at financierer våben og dermed også krig.

Alle mine leverandører garanterer at de ikke forhandler konfliktdiamanter og at de følger FN’s certificeringssystem, Kimberley Processen, der pålægger alle medlemslande en meget stram kontrol. Jeg har derfor stor tillid til mine leverandører, som alle er danske, da de har en meget høj ekspertise og ved hvor deres diamanter kommer fra.

Hvilke slags slibning af diamant kan du vælge?

Slibning af diamanter

Brillantslib er det optimale slib af diamanten og derfor også den der bliver solgt flest af. Diamanter slibes også i hjertefacon, stjernefacon, dråbe, ovale, firkantet, trekantede, nærmest i alle mulige tænkelige faconer. Specialslib kan være betegnet som Princess Cut, Cushion, Triblet, Navette, Baguette og Trappeslib. Hver forskellig slibning af diamanter har hver deres særegne egenskab for at reflektere lyset forskelligt.

Spørg gerne hvis I har specielle ønsker.

Hvad er forskellen mellem carat og karat?

Carat betyder

Carat er en vægtenhed som benyttes til diamanter og ædelsten. En carat vejer nøjagtig 0,2 g. Diamanternes størrelse opgives i carat, f.eks vil en helt lille diamant der måler 1,35 mm i diameter have en vægt på 0,01 carat. Tidligere blev et frø fra Johannesbrød brugt på vægtskål, da deres vægt altid ligger på omkring 0,2 gram.

Karat betyder

Karat fortæller om lødighed på guld, det vil sige hvor meget finguld der er i, målt i promille. Finguld benævnes 24 karat og stemples 999. 14 karat guld er 585/1000 finguld og stemples derfor 585. 18 karat guld har 750/1000 finguld og stemples 750. Efter dansk lov skal alle køb af smykker i guld, platin og sølv stemples med både lødighed og et registret navnestempel. Navnestempel skal være registreret hos Ædelmetalkontrollen, Force. Force fører tilsyn med alle der sælger ægte smykker.

Hvad er forskellen på diamant og brillant. Se spørgsmål og svar, faq hos guldsmed Maria Prokesch om smykker og ædelsten / sten.

Om perler og perlesmykker

Hvad er naturperler?

Naturperler

Naturperler er perler, hvor der ikke har været menneskelig indgriben i østers og muslingen ikke er vokset op på en perlefarm. Ingen andre perler må benævnes naturperler, selvom musling selv har bygget hele perlen. Muslingen indkapsler en lille parasit, hvis de finder vej ind til dens lukkede skal. På den måde bygger den langsomt perlemorslag op én ad gangen for at beskytte sig selv.

Hvad er ferskvandsperler?

Ferskvandsperler

Ferskvandsperler, er kulturperler der bliver dyrket i floder med ferskvand. Typisk kommer de fleste ferskvandsperler fra Kina. Muslinger producere mange perler men kun én gang. Kvaliteten og glansen på ferskvands-kulturperler er i dag meget flottere end de har været tidligere, pga nye dyrkningsmetoder.

Hvad er saltvandsperler?

Saltvandsperler fra perlefarme

Alle dyrkede perler kaldes Kulturperler. Saltvandsperler bliver modsat ferskvandsperler lavet én ad gangen og på perlefarme i havet. Perlemorskugler af østersskaller bliver forsigtigt podet ind i østers. Musling bliver herefter plejet og passet i havet, det tager minimum 18 måneder. I den periode bliver muslingen taget op mange gange, og får fjernet alger og parasitter som har sat sig fast på skallen. Når perlen har fået et tykt perlemorslag, bliver en ny, lidt større perle lagt ind i musling. Det kan gøres op til tre gange. Typisk har en saltvandsperle en flottere glød end ferskvandsperler. Saltvands kulturperler kommer fra mange forskellige steder i verden. Det er både muslingens art, alger og mineraler i vandet, men også det indpodet væv fra andre muslinger man bruger, der bestemmer farven på perlen.

Se film om perledyrkning fra Tahiti

Saltvandsperler fra South Sea, Tahiti og Akoya

Der er South Sea perler fra det Indiske ocean eller Stillehavet, som kan have enten en cremefarvet nuance, sølvfarvet skær eller en gul-gylden farve. De grålige-sorte perler fra Tahiti kan have nuancer i det grønne og lilla farvespektrum, ofte kaldet ”Nattens Dronning”. Peacock perler har farver der minder om påfuglens fjerpragt. De fine hvide Akoya perler kommer oftest fra Japan. Der kan være undtagelser i farver da det er flere faktorer som bestemmer hvordan perler ender med at se ud.

Perler og miljø

Dyrkning af saltvandsperler kræver meget rent vand og perlefarmene viser et meget stort miljøhensyn. Havet er deres liv og fremtid.

Hvad er keshi perler?

Keshi perler

Keshi perler er saltvandsperler som muslingen selv har produceret uden en indpodet perlemorskugle. Keshiperler er det tætteste på naturperler, under dyrkede forhold. Hvis muslingen skubber den indpodede perlemorskugle ud og laver sin egen perle, benævnes det for en keshi perle. Keshiperler er oftest barokke (uens) i deres form og ikke så store. Perlefarmen lægger indimellem keshiperler ind i muslingen igen, for at få en endnu større barok perle. De perler kaldes for keshi keshi perler og kan være over 10 mm store. Alle muslinge der lever i saltvand kan lave Keshiperler.

Smykker med Keshi perler

På lager har jeg både hvide, gyldne, grå og sorte keshi perler. De kommer både fra South Sea, Tahiti og Fiji. Perler som er meget smukke og har en meget flod glød. Keshi perler er meget velegnet til unika smykker, da de ofte er barokke med forskellige former. Jeg håndlaver perlesmykker som øreringe, vedhæng og som perleringe hvor keshi perler passer til.

Hvad er Tahiti perler?

Tahiti perlerne er kulturperler fra Tahiti. Farverne er fra det grålige, mørkegrå med grønne/ lilla nuancer og helt over til det næsten helt sorte. Tahiti perlerne bliver dyrket med stor omhyggelighed på perlefarmene. Der bliver kun lagt én perle i hver musling sammen med et væv fra en musling som har lavet flotte farver, og hvor man ønsker denne farve videregivet.

Det er muslingens art, sammen med algerne og mineralerne i vandet som giver de smukke gråsorte farver. Typisk er perlemorslaget 0,8-1 mm tykt, hvilket giver perlerne den eftertragtede dybde og fascination af farvespil. Tahiti perlerne kan være både runde, dråbeformet og barokke. Men også med særpræget cirkler rundt om perlen som om de var lavet på en drejebænk. Nogle af farvene changerer i lyset, og kan ændre sig om de ses i dagslys eller kunstlys.

Hvad er mabeperler?

Mabe perler

Mabeperler er perler som bliver sat fast i muslingens skal og derfor har en flad underside. For at bruge mabeperle saves skallen af rundt om perle. Det er oftest en halvrund eller et halvt dråbeformet stykke perlemor der er lagt ind på selve skallen og som muslingen efterfølgende ligger de fineste perlemorslag henover. Perlemorslag er som de andre kulturperler mikroskopiske tynde, men sammen danner de et tykt lag der giver perlen dens smukke glans. Mabe perler kan også have facon som et hjerte eller en anden given form. Jeg har på lager hvide saltvands mabeperler og Cortez mabeperler der har regnbuens smukke farver.

Se smykke med mabeperle

Hvad er Cortezperler?

Hvad er Cortez perler

Cortezperler er en ad de mest sjældne saltvands kulturperler i verden da det kun er i Mexico, på en enkelt perlefarm at denne musling trives. Muslingen kaldes for Pteria Sterna og har et fysisk udseende der vanskeliggøre dyrkning af perle. Det er en meget vanskelig proces at dyrke disse utrolig flotte perler. Farven er som regnbuen, med stor variation af flere farver i hver enkel perle. Årlig dyrkes der knap 4.000 Cortezperler, og af dem er det kun ca 30%  af perlerne som er i en kvalitet til smykker. Muslingen er ikke ret stor og det gør at der sjældent ses perler der er større end 8-12 mm.

Smykker med Cortez perler

Jeg har flere forskellige Cortezperler som mabeperler på lager. Mabe perler er halvrunde perler som kan være i mange forskellige størrelser og former. Runde og dråbeformede Cortez perler bestiller jeg inden vores møde alt efter dine ønske af form, størrelse og kvalitet. Udvalget af de barokke Cortez perler er meget lille, ved forespørgsel undersøger jeg gerne hvilke muligheder der pt er på lager hos min perleleverandør.

Lange Blomsterflora ørestikkere i 18 karat hvidguld, diamanter og smukke grønne Tahitiperler